Nissanov prototip sam se čisti od prljavštine

Nissan je objavio video u kome prikazuje prototip svog automobila koji na jednoj polovini poseduje standardnu boju, dok se na drugoj nalazi hidrofobni i oleofobni Ultra-Ever Dry premaz firme Ultratech International, koji omogućuje vozilu da se doslovno sam čisti od vode, blata, prašine, masnoće i druge prljavštine.

Bolje rečeno, boja je na nano nivou izrađena tako da se od nje sve "odbija", odnosno da se ništa ne lepi. Tehnologija je slična onoj koju je razvila firma NeverWet.

Nissan će nanoboju testirati na svojim novim Nissan Note automobilima koji će se naći u prodaji u novembru ove godine, a ona bi cenu vozila trebala podići za nekih 750 dolara, što nije preterano, obzirom da će vam znatno (možda i u potpunosti) otkloniti potrebu za posetu auto perionicama, što se vlasnicima istih baš i neće dopasti.

Nissan navodi kako još ne može sa sigurnošću reći da će se boja naći na njegovim automobilima koji će krenuti u prodaju ove godine, jer će pre toga u nekoliko sledećih meseci sprovesti čitav niz testova na prototipovima vozila u svome evropskom tehničkom centru u Bedfordshireu.

 

 

Izvor: vidi.hr