Nissanovi roboti taksiji počinju prevoziti putnike

Nissan najavljuje testiranje svog novog robotskog taksi servisa Easy Ride koji će prevoziti putnike na Olimpijskim igrama 2020. u Tokiju.

Poznati proizvođač automobila i tokijski mobilni developer DeNA zajednički će prevoziti putnike u automobilima Easy Ridea od marta ove godine na testnoj deonici dužine od 4 km, odnosno putu koji spaja Nissanov štab sa Yokohama World Porters trgovačkim centrom.

Ideja Easy Ride servisa je u tome da putnici putem aplikacije pozovu vozilo i odrede destinaciju, a ono će ih potom pokupiti i odvesti gde god žele. U automobilu neće sediti vozač, što znači da se radi o autonomnom sistemu kategorije 5, a putnici će ispred sebe imati tablete koji će im prikazivati preporuke sa turističkim destinacijama, kulturnim i ugostiteljskim sadržajima.

Nissan kaže da će putnici u svakom trenutku biti sigurni jer će se sva vozila pratiti iz centralnog sistema koji će biti pod nadzorom ljudi, koji će imati funkciju nalik kontrolorima leta.

Ukoliko na Olimpijadi 2020. Nissan zaista pokrene robotsku taksi službu na svim saobraćajnicama, moći ćemo reći da smo stigli u pravu budućnost autonomne vožnje.

 

Izvor: vidi.hr