Nokia Ozo kamera u virtuelnoj stvarnosti

Nekad su bili na vrhuncu i poznati u svakom uglu sveta po svojim telefonima, ali finska Nokia sada ulazi u nova područja, a jedno od njih je virtuelna stvarnost i kamera koju su predstavili još letos.

Ozo je sistem namenjen filmašima koji može snimati audio i video u svih 360 stepeni i radi se o integrisanom rešenju koje bi trebalo omogućiti jednostavnije snimanje VR filmova.

Sada su iz kompanije objavili kako će kamera koštati 60.000 dolara i da bi na tržište trebala stići početkom sledeće godine. To znači kako ovo nije nikako rešenje za amatere, ali moglo bi Nokiji biti velika prilika da zauzme značajnu poziciju novoj grani industrije od koje mnogi imaju velika očekivanja za sledećih nekoliko godina.

Ozo je opremljen s osam sočiva i mikrofona koji snimaju sve oko sebe, ali glavna prednost u odnosu na slična rešenja je što filmaši mogu uživo pratiti šta se i kako snima. Dosad su morali čekati da bi se snimka sa svake kamere prebacila na računar i potom spojila u posebnom softveru zbog velikih hardverskih zahteva. Nokia je s Ozo kamerom uspela to izbeći uz funkciju ‘dinamičkog renderisanja’ te filmaši mogu staviti naočare za virtualnu stvarnost i pratiti šta se snima. Mogućnosti za filmaše, autore igara, ali i u edukaciji, snimanju dokumentaraca i industriji su ogromne i Nokia sigurno ovde vidi svoju priliku. Ramzi Haidamus iz Nokije za Verge je rekao kako razmišljaju i o ‘prosumer’ verziji kojoj će cena biti tek deo profesionalne verzije.

Izvor: 24sata.hr