Novi sateliti će biti svemirski mehaničari

Jedna od novijih kompanija koja se bavi svemirskim letovima trenutno radi na izgradnji letelice koja će biti svemirski mehaničar, kombinacija robota za izvršavanje popravki i orbitalne pumpe za gorivo, koja će popravljati satelite koji kruže oko Zemlje.

Kompanija pod imenom ViviSat planira da lansira flotu specijalno izgrađenih svemirskih letelica koje će moći da se spoje sa drugim vozilima u orbiti Zemlje onda kada im budu trebale popravke.

"Mi ih zovemo vozila za produžavanje misije. Naš posao će biti spajanje sa komercijalnim satelitima i izvršavanje popravki na njima", rekao je Bryan McGuirk, šef operacija ViviSata.

Kompanija prvobitno planira lansiranje dve letelice, ali će vremenom povećati svoju flotu na najmanje deset letelica. Letelice gradi kompanija ATK, kompanija koja je proizvodila motore za NASA-ine šatlove.

ViviSat se nada da će postati prva kompanija koja će pružati ovu vrstu usluga. Trenutno, kada neki komunikacijski satelit potroši svo gorivo, on se izbacuje iz orbite i sagoreva u atmosferi. Neki se sateliti čak ostavljaju da kruže u svojoj orbiti i postaju svemirski otpad koji preti ostalim satelitima.

Jedna poseta svemirskih letelica ViviSata može produžiti životni vek satelita od tri do pet godina, a nekada čak i deset godina. Pored popravki, letelica bi mogla i da postavi satelit u novu orbitu.

"U orbiti se nalaze stotine satelita, a veliki broj njih se približava penziji i oni su naši glavni kandidati. Postoji velika prilika za nas na tržištu rešavanja problema na satelitima", rekao je McGuirk.

Mnogi u satelitskoj industriji sa nestrpljenjem očekuju pokretanje ovog servisa od strane ViviSata.

"Mislim da je ovo jako kreativna ideja. Međutim, kao i uvek i ovde postoje prednosti i mane. Videćemo šta će se desiti", rekao je Arnold Friedman, potpredsednik marketinga i prodaje satelitske kompanije Space Systems/Loral.

 

Izvor: klix.ba