Ogroman asteroid približava se Zemlji

Ogroman asteroid 4179 Toutatis dug 4,46 km sledeće će nedelje proći blizu Zemlje, barem prema astronomskim standardima.

Toutatis je jedan od najvećih asteroida koji se ciklički približavaju Zemlji. No budući da će ovog puta proći na udaljenosti od 6,9 miliona kilometara, 18 puta većoj od udaljenosti Meseca, neće predstavljati nikakvu opasnost za našu planetu. Tokom najbližeg prolaska neće se moći videti golim okom, ali će i obični amaterski teleskopi biti dovoljni.

Zašto je 4179 Toutatis zanimljiv za naučnike? Zato što bi analiza njegovog sastava trebala omogućiti bolje razumevanje ranih dana razvoja Sunčevog sistema. Sastav asteroida stručnjaci bi mogli odrediti na temelju njegove rotacije.

Toutatis je nazvan po keltskom bogu, plemenskom zaštitniku, a ima neobičan oblik nalik na kikiriki ili sneška belića. Okreće se oko svoje duže ose, ali i oko središta, a kraj Zemlje prolazi svake četiri godine. Michael Busch i njegov tim iz osmatračnice National Radio Astronomy Observatory napravili su radarske snimke Toutatisa 2000, 2004. i 2008. na temelju kojih su otkrili da se okretanje asteroida prilikom svakog prolaska pored Zemlje i Sunca malo menja pod uticajem gravitacijskih sila. Analize ovih promena trebale bi otkriti raspodelu njegove mase. Prema postojećim podacima ona nije jednolika već je negde gušća, a negde ređa.

'Asteroid bi mogao imati prilično komplikovanu unutrašnju strukturu', objasnio je Busch.

Postoje dva glavna scenarija koji bi mogli objasniti neobična svojstva i izgled ovog asteroida. Prema jednom u njega je moglo udariti neko manje telo i odlomiti deo materijala. Prema drugom moguće je da je nastao u susretu dva tela koja su se spojila.

Kad god se Toutatis približi Zemlji, vesnici smaka sveta na internetu dižu paniku i pokreću rasprave o tome 'šta bi bilo kad bi bilo'. Spekulacije su bile naročito izražene 2004. kada je prošao mnogo bliže Zemlji – na 'samo' četiri udaljenosti do Meseca pa se mogao videti golim okom. Stručnjaci ističu da je njegovo kretanje u daljoj budućnosti, kroz narednih hiljade godina, teško predvideti, no tvrde da u ovom veku nema šanse da udari u Zemlju.

Nema straha u narednim vekovima

Hrvatski lovac na asteroide Stefan Cikota, student fizike na Univerzitetu u Splitu, otkrivač preko 3300 asteroida u sklopu Španskog projekta La Sagra Sky Survey kaže da je Toutatis jedan od preko 1000 objekata koji spadaju u potencijalno opasne objekte za Zemlju. Javnosti je već dobro poznat zbog njegovih bliskih prolaza pokraj Zemlje koji su se poslednji put događali 2004. i 2008.

'Sledeći bliski susret dogodiće se 12. decembra 2012. kada će proći na udaljenosti od 0.046 astronomskih jedinica, odnosno 6,900,000 km. Iako je poprilično velikih dimenzija, promera od oko 4,5 km, objekat neće biti vidljiv golim okom. Postići će najveći prividni sjaj od 10.7 magnituda, te će biti vidljiv tek nešto boljim amaterskim teleskopima.

Zahvaljujući mnogobrojnim bliskim prolascima i pažnji koju je izazvao među astronomima, njegova je orbita vrlo precizno određena te je poznato da ne predstavlja nikakvu opasnost za Zemlju u narednih šest vekova', objasnio je Cikota.

Izvor: tportal.hr