Ogromna kometa 2014. godine mogla bi uništiti Mars!

Planeta Mars od oktobra 2014. godine možda neće postojati u sadašnjem obliku, jer postoji velika verovatnoća da će se sudariti sa kometom "S/2013 A1", prečnika 50 kilometara, a sudar će biti jednak eksploziji  20 milijardi kilotona trotila?!

Prema proračunima naučnika, sudar može da dovede do najneočekivanijih posledica – "crvena planeta" može da pukne. Osa Marsa može da se promeni, a na njegovoj površini može da se pojavi voda.

Naučnici su izračunali da će kometa "S/2013 A1" proleteti na rastojanju od 37 hiljada kilometara od površine Marsa. Poračuni se stalno  proveravaju, ali se svi slažu  da je mogućnost sudara –  vrlo velika. Takođe,  naučnici ističu da nisu u stanju da predvide posledice sudara. 

Jasno je samo da stanovnici Zemlje ne moraju da se brinu, jer havarija na Marsu neće uticati na našu planetu. Zemljani još nisu stigli da započnu osvajanje Marsa, a ta planeta se našla u opasnosti.

Udar ogromne komete može da prepolovi planetu, da promeni njenu osu, klimu, bilo šta. Kometa nosi veliku količinu vodonika. Za Mars bi udar bio veoma opasan. Tamo će prilikom sudara doći do oslobađanje energije koja odgovara vrlo snažnoj termonuklearnoj eksploziji.

Ako je to ledena kometa, voda koja postoji u kometi pašće na Mars. A pošto je na Marsu vrlo retka atmosfera, voda će se odmah sublimisati i  pretvoriti u led koji tamo u izvesnom procentnom odnosu već postoji. Na Marsu će sigurno ostati "ožiljci". Tamo postoji veliki kanjon dug  stotine kilometara, koji je nastao u jednom od  prethodnih sudara sa snažnim asteroidom, a ne kometom, zbog čega je isparila čitava atmosfera.

Ipak,  kosmička rastojanja su tako velika da stanovnici Zemlje posljedice ovog sudara, najverovatnije, neće osetiti. Najveća buka koja bude podignuta zbog sudara biće najverovatnije – medijska buka, smatraju naučnici. Kometu "S/2013 A1" otkrio je u januaru ove godine naučnik Robert Maknot.

Prema proračunima astronoma, ona će proleteti na rastojanju od 105 hiljada kilometara od centra Marsa 19. oktobra 2014. godine.

 

Izvor: avaz.ba