Nova teorija – tvrde da je Mesec nastao od Zemlje

Vodeća teorija dosad je bila da je Mesec od materijala tela koje je udarilo u Zemlju, no naučnici sada tvrde da nova teorija objašnjava sastav Meseca.

Naučnici sa Harvarda u novoj teoriji tvrde kako je Mesec nekada bio deo Zemlje koji se odvojio od planete nakon ogromnog sudara s drugim nebeskim telom.

Ova teorija suprotna je trenutno vodećoj teoriji da je Mesec nastao od materijala džinovskog tela koje je udarilo u Zemlju.

U studiji koju su Matija Ćuk i Sarah Stewart objavili u časopisu Science tvrde da njihova teorija objašnjava zašto Mesec i Zemlja imaju sličan sastav. Nedavna merenja pokazala su da Zemlja i Mesec imaju iste izotope određenih elemenata, što ne bi trebalo biti da je većina Meseca nastala od udara nekog stranog tela. Izotopi elemenata različiti su širom Sunčevog sistema te ih naučnici koriste kao "otiske prstiju" za različite planete i grupe meteorita.

U vreme nastanka Meseca, Zemlja se rotirala puno brže, a dan je trajao dva do tri sata. Zbog takve rotacije, snažan udar mogao je "otrgnuti" dovoljno materijala za nastanak satelita, kažu naučnici u objašnjenju na stranicama Harvarda. Prema njihovoj teoriji Zemlja je kasnije dobila svoju brzinu rotacije zbog gravitacijske interakcije između svoje orbite oko Sunca i orbite Meseca oko Zemlje, prenosi Reuters.

Stewart je profesorka planetarnih nauka na Harvardu, a Ćuk je astronom i istraživač na projektu SETI.

 

Izvor: 24sata.hr

Leave a Reply