Otkriven dijamant sa mineralom koji nikada nije viđen

U južnoafričkom rudniku Cullan Nine, poznatom po otkriću dva najveća dijamanta koji se nalaze među kraljevskim dijamantima britanske krune, na dubini manjoj od 1 kilometra ispod površine Zemlje otkriven je dijamant koji u sebi sadrži zarobljen mineral CaSiO3. To je jedan od 4 najređa minerala na Zemlji i nikada nije pronađen u prirodi, jer se, sudeći prema laboratorijskim eksperimentima i teorijama može pronaći samo na velikim dubinama, većim od 700 kilometara ispod površine naše planete.

Dijamant je pronađen u kimberlitu, vrlo bazičnoj eruptivnoj steni porfiroidne strukture, tamne boje, sastavljene od olivina, broncita, hrom dioksida i liskuna. Kimberliti su poznati kao matične stene dijamanata. Relativno teška ugljenikova izotopna struktura okolnog dijamanta, zajedno sa netaknutom visokopritisnutom CaSiO3 strukturom, pruža dokaze da se ploče okeanske kore koje se duboko prostiru u Zemlju recikliraju u donji plašt.

Istraživači kažu da je ovo jedan od najvrjednijih ali i naučno najzanimljivijih dijamanata ikada otkrivenih, a izdržao je pritisak oko 24 milijarde paskala, što je ekvivalent od 240.000 atmosfera.

"Ovo predstavlja fundamentalan dokaz o tome što se događa kada se okeanske ploče spuste duboko u Zemlju", navodi dr. Graham Pearson sa Univerziteta Alberta koji je u saradnji sa svojim kolegama sa Univerziteta British Columbia o drugih univerziteta analizirao dijamant promera od samo tri milimetra, a svoja su otkrića objavili u publikaciji Nature.

Naučnici kažu da je ovo jedan od najvrednijih nalaza u nauci koja istražuje mineralogiju Zemljinog plašta kroz njegove dubine i pruža nam uvid u još jedan proces formiranja naše planete i procesa koji se odvijaju na dubinama na koje još dugo nećemo moći zaviriti.

Naučnici ne navode kolika bi mogla biti tržišna vrednost ovog dijamanta, ali za njih je on neprocenjiv.

 

Izvor: vidi.hr