Ovo je možda korak dalje na Mesecu…

Evropska svemirska agencija udružila je snage sa privatnom firmom kako bi ispitali izvedivost 3D štampanja na Mesecu i uz korišćenje materijala sa Meseca.

'3D tehnologijom na Zemlji su napravljene čitave građevine. Naš industrijski tim istražuje može li se isto upotrebiti za gradnju baze na Mesecu', ističe Laurent Pambaguian, šef projekta u ESA-i.

ESA-in partner, firma Foster+Partners, osmislila je kupolu koja može nositi teret (tlo sa Meseca) i čiji zidovi su oblika ćelija, kako bi što bolje zaštitili od mikrometeorita i radijacije koja pristiže iz svemira.Unutar kupole razvilo bi se sklonište za astronaute, koje bi se naduvavalo do punog oblika.

U ESA-i tvrde kako struktura zidova po principu zatvorenih ćelija pruža odličan odnos snage i težine. Dizajn same baze vođen je sastavom tla na Mesecu, koje bi se koristilo kao građevinski materijal.

Kao ogledni primer ESA i partnerska firma isprintali su (odštampali) građevinski blok težine 1,5 tona.

'3D printanje pruža potencijalan način gradnje lunarnog naselja u slučaju smanjene logističke podrške sa Zemlje', naglasio je Scott Hovland iz ESA-inog tima za ljudske misije u svemiru.

Britanska firma Monolite omogućila je ESA-i i partneru svoj 3D printer, odnosno model D-Shape, koji je mobilan i koji štampa u okviru od 6 metara. Radi po principu da ubrizgava lepivu soluciju u tlo koje simulira tlo na Mesecu. Na taj način dobijaju se građevinski blokovi.

D-Shape se inače više koristi za izradu kipova i veštačkih koralnih grebena, no pokazalo se kako mu mogućnosti ne staju samo na tome.

'Prvo, moramo pomešati simulirano mesečevo tlo sa magnezijum oksidom. To ga pretvora u 'papir' sa kojim se može printati. Nakon toga, kao lepilo koristimo lepljivu so, koja materijal povezuje i pretvara u strukturu gustine kamena', pojašnjava osnivač Monolita, Enrico Dini.

Trenutno njihov printer može izraditi dva metra bloka po satu, dok bi sledeća verzija povećala efikasnost za 75 posto, odnosno printaće 3,5 metara po satu. Tim tempom, baza bi bila gotova za samo nedelju dana.

 

Izvor: dnevnik.hr