Ovog leta zaploviće električni kontejnerski brodovi

Dok električni automobili sve više krstare putevima širom sveta i uskoro bi trebali potisnuti benzince, slična sudbina čeka i teretne brodove, koji spadaju među najveće zagađivače na svetu, po nekim istraživanjima veće čak i od industrijskih pogona na fosilna goriva.

Holandski brodograditelj Port-Liner, ovoga leta će u kanale koji spajaju Antwerpen, Amsterdam i Rotterdam porinuti flotu električnih kontejnerskih brodova koje nazivaju "Teslom za kanale" (Tesla of the Canals), mada ne govore da će im pogon pružiti motori i baterije Muskove firme, već će se izgleda raditi o domaćoj tehnologiji.

Brodovi će posedovati baterije dužine od 6 metara, a sami će biti dugački 52 m i široki 6,7 m te će zbog činjenice da ne poseduju dizel motore imati za 8 posto veću nosivost, tačnije ukupnih 425 tona tereta koji će se nalaziti u kontejnerima dužine od 6 metara.

Za sada još nije poznato koliki će biti kapacitet baterija i koliko će brodovi moći preploviti pre punjenja, dok je dodatna zanimljivost u tome da će biti potpuno autonomni, pa će se njima upravljati iz operativnog centra na kopnu, iako će u početku zbog sigurnosnih razloga u kabinama sediti nekoliko članova posade.

Procenjuje se da će autonomija smanjiti kompletne operativne troškove za 44 posto, obzirom da se na plate posade konvencionalnih brodova iste namene do sada trošilo oko 3.300 dolara dnevno.

U avgustu ove godine biće porinuto 5 tih brodova, nakon čega planiraju porinuti još 6 većih koji će imati snažnije baterije i moći će prevoziti 270 kontejnera punih 35 sati bez punjenja. Port-Liner kaže da će ovo smanjiti količine otpuštenog CO2 u atmosferu za 18.000 tona godišnje.

Eto ideje za domaća brodogradilišta – izrada teretnih brodova i kruzera na električni pogon jer oni definitivno predstavljaju budućnost brodogradnje.  

 

Izvor: vidi.hr