“Pametan lepak” za operacije na srcu

Nova vrsta hirurškog lepila aktivira se pod UV svetlom i reaguje izuzetno brzo što bi moglo skratiti vreme operacija i učiniti ih manje invazivnima te sigurnijima.

Operacije srca su veliki izazov, a ako se rade na mladim pacijentima nose i dodatni rizik zamene hirurškog materijala koji se ne razgrađuje kako pacijenti rastu. Naučnici su sada razvili novu vrstu hirurškog lepila koje rešava ranije probleme te je ovo nova, puno jednostavnija tehnologija, i nova paradigma u rekonstrukciji tkiva koja će poboljšati kvalitet života pacijenata nakon hirurških zahvata, navodi se u saopštenju.

Naučnici s raznih univerziteta, koji su učestvovali u studiji, proučavali su životinje koje luče viskozne materije koje odbijaju vodu. Na osnovu toga napravili su materijal koji se dobro ponaša u tim uslovima, elastičan je, biološki kompatibilan i potpuno se razgrađuje s vremenom. Kako prenosi CNET, u studijama na miševima i svinjama naučnici su na srce koje je radilo mogli postaviti lepilo kako bi zatvorili urođene mane. Ovo je velik napredak u odnosu na postojeća lepila koja često gube snagu u kontaktu s krvi. 

Prednost je i što radi brzo jer mu se lepljivost aktivira pod UV svetlom, što hirurzima omogućuje da brzo aktiviraju materijal i zatvore ranu. Otkrili su da za zatvaranje velikih krvnih sudova pod visokim pritiskom treba samo pet sekundi primene UV svetla. To bi sve moglo dovesti do kraćih i manje invazivnih te sigurnijih operacija. Pariška firma koja je licencirala ovu tehnologiju planira je u Evropi ponuditi u sledećih par godina.

 

Izvor: 24sata.hr