Pametni WC podložan Bluetooth napadima

Danas se sve može hakovati, pa tako i pametna WC šolja. Ako ste mislili da je WC šolja zadnja stvar koja bi trebala biti "pametna", prevarili ste se. U Japanu se već dve godine prodaje WC kojim se može upravljati preko Bluetooth aplikacije. S njom možete kontrolisati razne funkcije WC šolje, koje uključuju slabije ili jače ispiranje jednom ili s dve mlaznice, podešavanje unutrašnjeg i ambijentalnog svetla, pa čak i protok toplog vazduha koji vam greje…

Uglavnom, Japanci koji su poznati kao korisnici raznih bizarnih gadgeta, WC pod nazivom Inax Satis smatraju vrhuncem komfora, te veruju kako bi svako ko želi priuštiti "pametni dom", trebao krenuti upravo s tim pametnim gadgetom.

Na njihovu žalost, nedavno je otkriveno kako se pametni sistem upravljanja WC-om može vrlo lako napasti, bez ikakvog potrebnog znanja o hakovanju, jer sve šolje koriste isti "0000" Bluetooth PIN, što omogućava da bilo ko preuzme kontrolu nad bilo kojim Inax Satis WC-om.

Verujemo kako će se uskoro pojaviti verzija 2.0 koja će zaštititi korisnike od toga da im napadači upravljaju WC-om u najnezgodnijem trenutku, pa će tada biti posla za prave hakere.

 

 

Izvor: vidi.hr