PayPal pilula umesto šifre

Da bi poštedeo svoje korisnike pamćenja još jedne u nizu šifara, servis za plaćanje preko interneta “Pejpal” razvio je sićušnu pilulu koja u sebi sadrži sićušni mikročip – neku vrstu elektronskog ključa.

Svaki put kada ste za kompjuterom i poželite nešto da kupite, više nećete morati da razmišljate o šifri, jer će Pejpal dobiti signal od pilulice koju ste progutali. Više neće biti potrebno da se setite ni vlastitog imena!

Pilula sa mikročipom je sastavni deo cilja kompanije da se “potpunog integriše u ljudsko telo”. Prema rečima softver inženjera Džonatana Leblana iz Pejpala, šifre će u predstojećem periodu, biti “jestive”, moći će da se “progutaju” ili “ubrizgaju”.

Moderne šifre više neće biti kombinacije imena vašeg kućnog ljubimca ili voljene osobe, već biometrijski potpis, koji potvrđuje da ste u pitanju zaista vi i niko drugi.

To mogu biti otkucaji vašeg srca, vaše vene ili oscilacije nivoa šećera u krvi tokom dana, dakle, informacije karakteristične samo za vas. Mikročip koje ste progutali poslaće podatke na kompjuter i vi ćete moći da kupite ono što vam je zapalo za oko, bez potrebe da razmišljate o šifri.

 

Izvor: blic.rs