Pčele ne posećuju dva puta isti cvet

Pčele se ne vraćaju na već posećeni cvet, zašto su zaslužni elektronski senzori u njihovim telima, rezultati su naučnog istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Bristol.

Sekretar Fakulteta prirodnih nauka Muge Kanay izjavio je za agenciju Anadolija da jedna pčela mora sakupiti polen sa preko dva miliona cvetova za proizvodnju pola kilograma meda.

On je dodao da pčele tom prilikom ulažu mnogo truda, ali da nijednom dva puta ne posete isti cvet.

To je zainteresovalo naučnike sa britanskog Univerziteta Bristol, pa su sproveli istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Nature“.

Prema tom istraživanju, pčele u ovoj selekciji koriste posebnu tehnologiju. Tačnije, navodi Kanay, uz pomoć elektronskih senzora koje poseduju u telu, a koji očitavaju i beleže ranije posete, nikada dva puta ne posećuju isti cvet.

On je pojasnio da pčele prilikom lepršanja krilima proizvode elektricitet što uzrokuje magnetno polje ispod krila, što privlači čestice polena.

Kanay je pojasnio da uz taj električni kontakt ostaje trag na cvetu, tačnije cvet bude zatvoren elektronskim poljem.

"Na taj način pčele otkrivaju jesu li su već bile na tom cvetu. Tako pčele štede energiju i vreme. Ranije je dokazano da elektronske senzore poseduju psi i ribe, a sada je prvi put zabeleženo da ga poseduju i pčele“, dodao je Kanay.

 

Izvor: klix.ba