Pentagon želi biometrijsko skeniranje na mobilnima

Pentagon želi omogućiti svojim vojnicima da pomoću pametnih telefona budu u mogućnosti biometrijske identifikacije osoba, skeniranjem šarenica oka, uzimanjem otisaka prstiju, analizom glasova i prepoznavanjem lica.

Softver koji bi sve to trebao omogućiti razvija AOptix u saradnji sa firmom CACI International, za šta su od Pentagona dobili 3 miliona dolara. AOptix je pre nekoliko meseci Pentagonu predstavio svoju platformu Smart Mobile Identity platform, koja zadovoljava tražene uslove Ministarstva odbrane.

U svom medijskom saopštenju AOptix navodi kako će njihov sistem biti u stanju vršiti paralelne biometrijske identifikacije čak i u najgorim mogućim vremenskim i ratnim uslovima, dok CACI kaže kako je razvio alate za upravljanje podacima u sigurnosno osetljivim sredinama.

Stoga će AOptix biti očito zadužen za proizvodnju biometrijske aplikacije, dok će CACI morati ugraditi sigurnosni sistem kako podaci sa pametnih telefona vojnika ne bi procurili u krive ruke.

Mada AOptix navodi kako njihov senzorski sistem radi na tehnologiji mobilnih telefona, to ne znači da će ovaj softver biti moguće instalirati na obične pametne telefone, već postoji mogućnost da će za njegovo korišćenje proizvesti posebne biometrijske uređaje.

Obzirom da svi navedeni sistemi već duže vremena postoje, glavni zadatak AOptixa će biti da ih uvežu u jednu aplikaciju, pa verujemo da neće proteći dugo vremena dok ih ne prikažu u akciji.

 

Izvor: vidi.hr