Prva ulična rasveta na pogon koraka

Firma  EnGoPlanet bavi se razvojem sistema na zdravu energiju koji su namenjeni javnim površinama, a služe za osvetljavanje ulica, punjenje uređaja i emitovanje Wi-Fi signala.

Većina tih sistema radi na sunčevu energiju, odnosno prikupljaju, konvertuju i skladište energiju koja se potom može koristiti za razne namene.

U Las Vegasu su postavili prvu testnu pešačku stazu koja poseduje vlastitu pametnu rasvetu na pogon sunčeve energije u kombinaciji sa kinetičkom, odnosno stvara struju i svetlo na pogon vaših koraka, kao što možete videti u predloženom videu.

To znači da se energija prikupljena solarnim pločama i vašim koracima skladišti u baterije koje osim rasvete osiguravaju i energiju za napajanje nadzornih kamera, Wi-Fi hotspotova i mobilnih stanica za punjenje.

Kinetičke ploče za prikupljanje energije postavljene su na pešačke staze i povezane na mikrogeneratore koji stvaraju između 4 i 8 vata po koraku (zavisno od pritiska).

Jedinice su potpuno samostojeće i nisu spojene na električnu mrežu, a osobe koje održavaju sistem mogu proveravati nivoe napunjenosti baterija te menjati boje LED svetla prema potrebi i prilikama.

Uz sve to sistem poseduje i senzore za praćenje kvaliteta vazduha, te sistem za praćenje „prometa“ koji je u stanju voditi statistike o broju osoba koje hodaju stazama.

Firma ovo želi proširiti svim gradovima širom SAD-a i sveta, a u svojem saopštenju kažu da je ulična rasveta odgovorna za generisanje 100 miliona metričkih tona CO2 godišnje u SAD-u, odnosno 10 milijardi tona u svetu, pa bismo na sve moguće načine trebali znatno redukovati potrošnju energije koja dolazi iz "prljavih" izvora, a oni za to nude konkretna rešenja.

 

 

Izvor: vidi.hr