Punjenje električnog automobila za 150 sekundi

Tesla Motors postavio "pumpu" koja omogućuje rekordno brzo punjenje baterija električnih automobila. Ovih je dana Tesla Motors u Los Angelesu postavio testnu električnu stanicu za punjenje električnih automobila, za koju kažu da je najbrža na svetu.

U današnje vreme, kada se sve više govori o električnim automobilima kao vrlo skoroj budućnosti čistog, zdravog i isplativog sistema ličnog transporta, mnogi skeptici kažu kako je današnja tehnologija baterija još uvek njihova najveća boljka, jer se baterije vrlo brzo prazne, dok im istovremeno punjenje traje predugo u odnosu na benzince, a nikome se ne čeka na pumpi dva sata dok mu limeni ljubimac bude "napunjen do vrha".

Šef Tesla Motorsa Elon Musk odlučio je demonstrirati najnovije inovacije u tehnologiji baterija i njihovom punjenju, pa je svečano u probni rad pustio, kako kaže, "najbržu električnu pumpu na svetu, koja je u stanju električni automobil napuniti za kraće vreme nego što je to u stanju tradicionalna benzinska pumpa".

U priloženom videu, Musk demonstrira dve njihove tehnologije, jednu koja omogućuje da se čitav baterijski paket električnog automobila zameni za samo 90 sekundi, te drugu koja omogućuje punjenje automobila za 150 sekundi.

Vlasnicima Tesla Model S automobila će na njihovim stanicama biti omogućena izmena baterija bez potrebe da uopšte izlaze iz vozila, što će ih koštati potpuno isto kao da gorivom napune puni rezervoar benzinskog automobila.

Pored toga, korisnici će moći sami odlučiti hoće li na "pumpi" zameniti baterije ili puniti stare.

Musk je takođe rekao kako će tokom testiranja prve pumpne stanice u Los Angelesu izmena baterija i punjenje strujom svim vlasnicima Tesla Model S vozila biti potpuno besplatno.

Izvor: vidi.hr