Računar koji radi na kapljice vode

Naučnici Stanforda napravili su računar koji pomoću kapljica vode i magneta radi kao satni mehanizam.

Osim za potrebe vodenog hlađenja naših užarenih overklokovanih procesora, vodu u računarima niko ne želi videti, jer mnogi od nas znaju do kakvih sve posledica može doći kada vam se na laptop prolije čaša vode, ili (nedaj bože), naš vodopropusni uređaj završi u kakvoj bari ili u moru.

Manu Prakash, bioinženjer sa Univerziteta Stanford, zaključio je da se vode ne trebamo plašiti, jer se ona u kombinaciji s elektromagnetom može iskoristiti za izradu računara.

“Kapljice vode su fascinantni materijal, jer se mogu ponašati kao male torbe u koje možete staviti šta god želite”, navodi Prakash. On i njegove kolege su zato u kapljice vode stavili male količine magnetskih nanočestica, te ih postavili na mali metalni lavirint veličine poštanske marke.

Metalne rešetke se ponašaju poput puteva kojima putuju magnetske kapljice, što je kretnja ekvivalentna onome što čine jedinice i nule koje se nalaze u samom jezgru svih računara današnjice.

Drugim rečima, ovaj sistem se ponaša na isti način kao bilo koji računar koji radi po nekom zadanom programu, te pomalo podseća na satni mehanizam.

Naučnici veruju da će se jednog dana ove sićušne kapljice moći koristiti kao testne epruvete, pa će analizirati hemikalije ili biološke komponente puno brže i jednostavnije nego što je to u stanju bilo koja današnja laboratorijska tehnologija.

Prakash namerava objaviti dizajn ovog fizičkog računara čitavoj javnosti, a za sada možete videti kako funkcioniše u ovom videu.

Izvor: vidi.hr