Računarski šišmiš – da li je pred nama rešenje sindroma karpalnog kanala?

Studio KIBARDIN je još prošle godine prezentovao svoj koncept levitirajućeg bežičnog miša, koji bi mnogima trebao omogućiti rešavanje/olakšanje od prilično iritantnog sindroma karpalnog kanala. Kako autor kaže, danas je neverovatan broj ljudi pod rizikom od te nezgodne boljke, a tu u igru ulazi ovaj komad hardvera.

Vadim Kibardin je inače rođen 1974. u Rusiji, a diplomirao je na odseku arhitekture i umetničkog industrijskog dizajna u Ekaterinburgu. U Pragu je od 2005. započeo svoj studio projekt i izvozio radove širom sveta, a dobio je više od deset dizajnerskih nagrada. Većinu dela, što konceptnih, što stvarnih je moguće pregledati na izvornom linku, a neke je stvari moguće i kupiti.

No, valja se vratiti na hardver; sami bežični i leteći glodar bez opterećenja lebdi na udaljenosti od 40 mm od podloge, a pri opterećenju od 1 kg ta udaljenost se smanji na 10 mm, što je i više no dovoljno za ugodan rad bez opterećenja zgloba ruke. Konceptualno je zamišljen u crnoj i beloj varijanti, a sa podlogom je mase 2 kg.

Za verovati ili ne, ali i ovaj koncept bi mogao ugledati svetlo dana, s obzirom na to da se trenutno nalazi u testnom razdoblju i istraživanju potencijalnih tržišta.

 

Izvor: tportal.hr