Renault Kwid drone letelica za izviđanje

Renault je na ovogodišnjem Delhi Auto Showu prikazao zaista zanimljiv koncept svog automobila pod nazivom Kwid.

Za njega kažu kako je razvijan specijalno za potrebe indijskog tržišta, pa predstavlja udoban mali porodični automobil niske potrošnje, kakvi su najtraženiji i najekonomičniji za potrebe Indijaca.

Automobil je u osnovnom konceptu opremljen benzinskim 2,1-litarskim motorom, istovremeno je pripremljen i za ugradnju električnog motora s baterijskim paketom.

U sklopu unutrašnjeg dizajna koji deluje poput gnezda, nalazi se zanimljiv raspored sedišta, pa se tako napred nalazi prostor za tri osobe s ispupčenim sedištem za vozača, dok će na zadnjoj klupi moći sediti dve.

Ono što je posebno zanimljivo je pametni sistem za upravljanje i zabavu koji uključuje multimedijski centar, te jednu potpunu novost u konceptima automobila, malu bespilotnu quadcopter letelicu koju možete lansirati iz automobila i pomoću nje izviđati stanje na putu.

Taj mali drone smešten je u prostoru ispod krova, pa kada vozač pritisne taster, otvoriće se mala vrata, kroz koja će letelica izleteti. Drone je u stanju automatski pratiti automobil, ili ga možete poslati u istraživanje unapred zadanih ruta, što znači da se nećete morati baviti upravljanjem letelice dok vozite auto, a slika s njegove kamere se prenosi na tablet ugrađen u upravljačku ploču. Kada to poželite, pritiskom na taster letelica će se sama vratiti u automobil.

 

Izvor: vidi.hr