Riba i meso bez klanja životinja kroz 5 godina

Kada smo pre nekoliko godina pisali o uzgoju mesa iz matičnih ćelija, činilo nam se da će to još dugo vremena ostati u naučnim laboratorijima i da će ova tehnologija ponajviše služiti za uzgoj ljudske kože i "rezervnih delova" (organa). Ali tako ne misle mladi preduzetnici iz nekoliko američkih startupa smeštenih na područje Silicijumske doline, gde je nekad stvarana istorija računara i gadgeta, a sada bi tamo mogla nastati jedna potpuno nova vrsta industrije.

Startupi poput Memphis Meatsa, Hamton Creeka i Finless Foodsa, žele tehnologiju izrade mesa iz matičnih ćelija dovesti na naše trpeze, jer smatraju da će takva hrana omogućiti unapređenje čitavog čovečanstva, obzirom da će nas rešiti uzgoja i klanja životinja za proizvodnju mesa. Paralelno sa razvojem tehnologije, ovi startupi se bave promovisanjem takve hrane, jer smatraju da će osim proizvodnje za široku upotrebu, podjednako važno, ako ne i važnije, biti promeniti svest ljudi o takvoj hrani. Oni zato povremeno održavaju promocije u kojima pripremaju "uzgojeno meso" i nude ga na probanje poznatim osobama iz politike, show businessa i medija i organiziraju "kuvarske večeri", događanja na kojima poznati kuvari pripremaju jela sa njihovim namirnicama.

Firma Memphis Meats na taj je način prvo promovisala ćufte (mesne okruglice), a nedavno i piletinu, za koju tvrde da se po ukusu ne izdvaja od pravog mesa, kao što možete videti u predloženom videu.

Firma Hamton Creek, poznata po svojom veganskom majonezu, takođe se bavi razvojem tehnologije za proizvodnju mesa iz matičnih ćelija i za Wall Street Journal izjavila je da će uskoro omogućiti uzgoj takvog mesa bez ikakvih invazivnih postupaka na životinjama poput uzimanja uzoraka krvi i tkiva. Pored toga navode kako će znatno ubrzati proizvodnju i pojednostaviti je, kako bi kupcima cena takve hrane bila prihvatljiva, obzirom da bi vas danas jedan biftek uzgojen u laboratoriji koštao 18.000 dolara. Oni veruju da će se meso iz njihovog uzgoja naći u prodavnicama već naredne godine, ali ne navode hoće li to biti po ovakvim astronomskim cenama ili će u ponudi imati znatno povoljnije proizvode.

Firma Finless Foods smatra kako je 2018. godina još prerano da bi se ovakva hrana mogla naći na slobodnom tržištu, jer će po njihovim procenama ova tehnologija biti za industrijsku proizvodnju kroz nekih 6 godina. Zanimljivo je da Finless Food od matičnih ćelija proizvodi riblje meso. Njihovi istraživači kažu da je upravo proizvodnja ribljeg mesa "in vitro" vrlo važna za očuvanje prirode i životinjskih vrsta, jer morski svet najviše pati zbog prekomernog i nekontrolisanog lova.

U svakom slučaju Silicijumska dolina se očito ponovno budi, a sada nam osim poluprovodnika želi ponuditi i nešto konkretno "za pod zub". Koliko će vremena proći dok se ovakva hrana pojavi u našim trgovinama zasad je teško reći, ali sigurni smo da neće dugo trebati da je svi počnemo konzumirati kao što danas jedemo GMO hranu koja je puno opasnija jer nikada ne možete biti 100% sigurni jesu li genetske promene na njoj opasne po naš organizam.

Zagovornici laboratorijski uzgojene hrane kažu da će znatno smanjenje ili prestanak uzgoja životinja za klanje, činiti dobro i za okolinu, jer ti procesi imaju veliku ulogu u povećanju gasova staklene bašte i uticaja na klimatske promene.

 

 

Izvor: vidi.hr