Roboti i 3D printeri grade dizajnersku kuću

Na gradilištu švajcarskog Saveznog instituta za nauku i tehnologiju materijala (EMPA) i Eawag  NEST u Dübendorfu, osam profesora univerziteta ETH Zurich u saradnji sa poslovnim partnerima grade zgradu na 3 sprata pod nazivom DFAB HOUSE.

Ovo je prva zgrada na svetu koja će biti dizajnirana, planirana i izgrađena većim delom korišćenjem digitalnih procesa, a izradiće je roboti i 3D printeri pod budnim okom arhitekata, robotičara, naučnika materijala, strukturalnih inženjera i stručnjaka za održivi razvoj sa univerziteta ETH Zurich.

U procesu gradnje će se prvi put van laboratorija koristiti neke nove tehnologije, mašine i procesi te objediniti napredak koji je u poslednjih nekoliko godina postignut u domenu građevinske robotike i izrade struktura 3D printerima, što znači da će autonomna proizvodnja izgraditi čitavu zgradu od temelja do krova.

Za profesore i naučnike ETH Zuricha cilj ovog projekta je pre svega istražiti kako digitalna tehnologija može stvoriti održivu i efikasnu konstrukciju te povećati dizajnerski potencijal. Dovršetak gradnje je planiran za leto 2018. godine, što znači da će naučnici imati na raspolaganju godinu dana da "u hodu" usavrše sve proizvodne procese, koji će se potom moći reprodukovati, što znači da bi se ovom robotskom tehnologijom moglo graditi znatno brže i efikasnije nego tradicionalnim metodama, kao što možete videti u predloženom videu.

Kada DFAB HOUSE bude dovršen, na svakom spratu će imati 200 kvadratnih metara prostora, a služiće kao stambeni i radni prostor za gostujuće naučnike Empae i Eawaga te partnere NEST-a.

Za gradnju će se između ostaloga koristiti Mesh Mold tehnologija koja je 2016. osvojila nagradu Swiss Technology Award, razvijena je od strane interdisciplinarnog tima, koja omogućuje Fabricator robotu izradu mreže koja služi za armiranje betona, ali i kao "šalung", odnosno kalup koji čini osnovnu strukturu zidova. Zahvaljujući toj tehnologij, mreže od debele čelične mreže i specijalne mešavine betona omogućuju da beton ostaje unutar mreže i ne ispada spolja. 

Na gradilištu će se takođe naći i Smart Dynamic Casting tehnologija koja će se koristiti za izradu fasade korišćenjem druge vrste robota, dok će dva gornja sprata sa individualnim prostorijama zauzeti ETH Zurichovu laboratoriju Robotic Fabrication Laboratory i tamo koristiti robote koji će biti zaduženi za izradu drvenih građevinskih elemenata.

Profesori veruju da će ovo biti veliki iskorak u automatizovanoj gradnji zgrada koje će istovremeno biti funkcionalne, stabilne i lepe u dizajnerskom smislu.

 

 

Izvor: vidi.hr