Robotski rock band oduševio Japance

Neobični rock band Z-Machines debitovao je uživo na partyu u Tokiju. Robote muzičare već smo susretali na nekim tehnološkim i informatičkim događanjima i sajmovima, no band Z-Machines bi mogao postati prvi band koji bi iz eksperimentalne faze mogao stići u show business.

Tri robota, Mach (gitarista), Ashura (bubnjar) i Cosmo (klavijaturista), nedavno su debitovali na live koncertu u Tokiju uz popularni japanski pop band Amoyamo, te su svojim izvođenjem muzike koju je komponovao DJ Tasaka oduševili tamošnju publiku.

Njihov program pod imenom Post People, Post Party, ukazao je na još jedan novi element robotske muzike, a to je da oni mogu biti i dobri zabavljači, pa se DJ Tasaka potrudio da im omogući mimiku i pokrete koji im daju dodatnu živost.

Robote su izradili robotičari iz nekoliko timova Univerziteta u Tokiju, uključujući profesora Yoichiro Kawaguchija koji je izjavio kako polaže puno nade u njihovu muzičku budućnost, te veruje da je ovo band koji bi mogao nastupati bilo gde u Sunčevom sistemu, uključujući severni pol na Marsu, ili na mesecima Saturna, poput ledene Evrope.

DJ Tasaka kaže kako su Z-Machines sposobni odsvirati ono što je ljudskim muzičarima nemoguće, pa tako recimo gitarista Mach poseduje 78 prstiju i koristi 12 trzalica, dok bubnjar Ashura svira na 22 elementa bubnjeva pomoću svojih 6 ruku.6

Verovatno se za sada još ne moramo bojati da će roboti proterati s pozornice Metallicu ili Severinu, no svakako bi ih bilo zanimljivo pogledati uživo, pa bismo voleli da naprave jednu svetsku turneju.

Izvor: vidi.hr