Rover za istraživanje Titana

NASA je prikazala neobično fleksibilno robotizovano vozilo za istraživanje stranih planeta. Svi znamo koliko su skupe i delikatne svemirske misije koje na Mars prevoze rovere za istraživanje. Vrednost takvih misija se meri u milijardama dolara, a njihovo ograničeno kretanje uveliko smanjuje pokrivanje većih delova terena.

NASA je zato razvila projekt Super Ball Bot, koji u potpunosti menja dizajn istraživačkih rovera s idejom da se na stranu planetu spusti više robotizovanih vozila odjednom koja će biti izrađena tako da mogu preživeti "tvrdo sletanje", padove u provalije, te se kretati bilo kakvim vrstama terena, čime će omogućiti istraživanje velikih površina stranih svemirskih tela poput Titana, za koji je ovaj program prvenstveno pokrenut.

Dizajn nalik na konstrukciju šatora koji je NASA nedavno prikazala bazira se na šipkama povezanim žicama i motorima, što omogućuje preoblikovanje za fleksibilno kretanje u svim terenskim uslovima, a u sredini konstrukcije se nalazi kuglasti "mozak" u kome je smeštena oprema za istraživanje i navigaciju.

Ovaj dizajn će omogućiti da se u orbitu Titana pošalje sonda iz koje će biti ispaljeni mali "roveri", koji će preživeti tvrdo sletanje sa 100 kilometara visine i potom krenuti u istraživanje. Ideja je da se odjednom spusti čitav roj ovakvih malih robota koji će istraživanje vršiti koordinirano i napredovati površinom bez obzira na to nalazili se na brdima, u dolinama ili na terenu prepunom kamenja i drugih prepreka.

NASA-in prototip je sastavljen od šipki veličine od jednog metra, te 6 malih motora koji mu omogućuju preslagivanje i kretanje, no konačni rover će biti značajno manji.

Za sada još nisu objavljeni planovi kada bi se ovi neobični roboti mogli naći u nekoj interplanetarnoj misiji.

 

 

Izvor: vidi.hr