Rusi na Mesecu do kraja naredne decenije


Ruska svemirska agencija Roscosmos, nedavno je objavila svoje planove o slanju letelice sa ljudskom posadom na Mesec do 2029., a novinska agencija RT navodi da će prvi testni letovi započeti 2021. godine.

Ovo saopštenje dolazi nekoliko nedelja nakon što je Roscosmos objavio ulazak u partnerstvo sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA), sa ciljem da se 2020. na Mesec pošalje njihova zajednička robotska misija.

Treba reći da ovo nije jedino veliko međudržavno partnerstvo koje Roscosmos nastoji uspostaviti, pa RT kaže da se ruska vlada nalazi u pregovorima sa Kinom u vezi potencijalne saradnje u izgradnji naučne baze na Mesecu.

NASA takođe planira povratak na Mesec, ali umesto astronauta, na mesec će 2018. godine poslati male satelite, koji će meriti količine vodenog leda na Mesecu.

U svakom slučaju, verujemo da će obnova rivalstva između Rusije i Amerike malo ubrzati svemirska istraživanja, jer svi znamo da se u svemirskoj tehnologiji najbrže grabilo sa obe strane u vreme hladnog rata.

Ako se pitate zbog čega je Mesec sada odjednom postao takav interes Amerima, Rusima i Kinezima (osim iz političkih razloga), jedan od razloga je što je Eugene Cernan, poslednji čovek koji je hodao Mesecom bio na njemu davne 1972. godine. Ali glavni razlog je taj što put na Mesec može predstavljati odličan poligon za razvoj tehnologija za osvajanje Marsa i gradnju kolonija na crvenoj planeti.

Izvor: vidi.hr