Rusija gradi najveći nuklearni ledolomac

Rusija želi prodreti duboko u Arktik u potrazi za zalihama fosilnih goriva najvećim ledolomcem na svetu.

Globalno otopljavanje i omekšavanje leda uopšte ne brine Rusiju. Njihov plan je probiti nove putove kroz ledeni omotač Arktičkog mora i doći do dragocenih zaliha fosilnih goriva koje se nalaze ispod površine ledenog okeana, a za transport rudarske opreme i odvoz sirovina će im trebati snažan ledolomac.

Rusija već poseduje veliku flotu dizelskih ledolomaca, no novi brod koji su započeli da prave predstavlja nešto što svet još nije video. Masivni 170-metarski ledolomac sa dva nuklearna reaktora od 60 megawatta predstavljaće najveći i najsnažniji ledolomac koji postoji.

Brod će proizvesti firma Rosatomflot, specijalizovana za izradu plovila na nuklearni pogon, koja je već proizvela 6 manjih nuklearnih ledolomaca, a u javnosti je poznata i po projektu kontraverznih plutajućih nuklearnih elektrana koje će koristiti isti RTM-200 reaktor kao i ovaj ogromni ledolomac.

Glavna razlika u odnosu na sve postojeće ledolomce će biti u tome što će ovaj moći menjati dubinu gaza od 8,53 do 10,67 metara zahvaljujući ogromnim balastnim tankovima, što znači da će moći probiti prolaz kroz zamrznute otvorene vode azijskog kontinenta, kao i prolaziti kroz ledene sibirske reke koje će ga moći dovesti duboko u Rusiju.

Cena novog ledolomca će se kretati oko 1,1 milijardu dolara, a dodatnu zanimljivost predstavlja činjenica što će ovaj brod imati dovoljno energije za 7 godina plovidbe bez dopunjavanja goriva.  

 

Izvor: vidi.hr

Leave a Reply