Satelitski snimci otkrili gde Zemlja ‘puca po šavovima’

Novi radarski snimci satelita Evropske svemirske agencije Envisata u duginim su bojama zabeležile područje u kojem se Zemlja raspada.

Na fotografiji se vidi deo raseda Albertina, ogranka istočnoafričkog raseda u kojem se Somalijska tektonska ploča udaljava od ostatka kontinenta i stvara udolinu zapanjujuće bioraznolikosti.

Napuklina se proteže od jezera George u gornjem desnom uglu prema ekvatoru koji prolazi kroz sredinu slike. Ovo močvarno područje posuto brojnim jezerima od kojih su neka smeštena u udubinama nastalim udarima asteroida u vulkanske naslage, zaštićeno je Ramsarskom međunarodnom konvencijom.

Vode jezera George teku kanalom Kazinga koji je poznat po velikoj populaciji nilskih konja i nilskih krokodila da bi se na drugom kraju ulivale u jezero Edvard (na slici dole levo).

Boje dva jezera i kanala ukazuju na promene između nivoa voda.

Na vrhu snimka vidi se podnožje planina Rwenzori na granici između Ugande i Demokratske republike Kongo. Njegov najviši vrh je visok 5100 m, a masiv je sedište brojnih lednika, vodopada i jezera. Nažalost, klimatske promene ozbiljno ugrožavaju glečere, a time i vegetaciju i bioraznolikost ovih krajeva.

Južno od planina područja označena svetlo ružičastom, ljubičastom i zelenom bojom otkrivaju gde su se tokom tri radarska snimanja dogodile promene u vegetaciji. Jasno se vide oštre granice krajeva u kojima prestaju poljoprivredne aktivnosti i počinje zaštićeno područje.

 

Izvor: tportal.hr