Savitljivi ekrani koje možete nositi kao tetovaže

Naučnici južnokorejskog instituta nauke i tehnologije KAIST predstavili su savitljivi prozirni ekran koji možete nositi na svom zglobu poput privremenih tetovaža. Tokom više testova uspešno su ga postavljali na ljudsku kožu i kažu kako deluje kao da je deo nje jer poseduje izuzetna svojstva mobilnosti i prozirnosti, čime će jednog dana znatno unaprediti nosive uređaje i proširenu stvarnost.

Prozirni ekran nalik na kožu može se takođe spojiti na tkaninu i druge površine koje nisu glatke bez da se ošteti, te kažu da probija dosadašnje granice tehnologije uz niže cene izrade.

Naučnici su izradili "oksid TFT" tranzistor (oxide thin-film transistor) i postavili ga na supstrat sa svojstvom laserske reakcije, što znači kada ga zrak osvetli sa zadnje strane, TFT-ovi se mogu odvojiti i preneti na ultratanku plastiku.

Ta metoda je naučnicima omogućila razvoj ultratankih oksid TFT-ova sa visokom optičkom transparencijom od 83 posto, pri čemu su koristili metodu zvanu ILLO (inorganic-based laser lift-off), kojom su rešili problem termalne nestabilnosti.

"Savitljiv prozirni ekran je obećavajući kandidat za našu međusobnu vizuelnu komunikaciju u budućnosti interneta stvari", pišu istraživači u naučnom radu objavljenom u publikaciji Wiley Advanced Functional Materials.

Ekran se u testovima pokazao vrlo izdržljiv, te je "preživio" više ciklusa testova savijanja. Naučnici za sada ne navode imaju li kakvih planova u vezi komercijalizacije ove tehnologije, ali kažu da su napravili važan iskorak u njenom razvoju.

 

Izvor: vidi.hr