Shell – auto budućnosti

U poslednje vreme mnogi veliki proizvođači automobila predstavljaju svoje električne automobile koji predstavljaju zdravu alternativu prljavim” benzincima, ali zanimljivo je da svoj automobil prihvatljiv po okolinu razvija i jedna od najvećih naftnih kompanija Shell.

Jasno je da Shell nema nameru tako lako odustati od fosilnih goriva koja mu stvaraju bogatstvo, pa koncept njegovog malog gradskog automobila nije električni, već je zamišljen kao energetski najefikasniji, što znači da troši samo 2,6 litara benzina na 100 km pri prosečnoj brzini od 70 km/h.

Kako bi to bilo moguće, Shell je za pogon automobila angažovao firmu Geo Technology koja je proizvela motor sa specijalnim sistemom za podmazivanje (uljem), koje mu je omogućilo najveću moguću efikasnost, dok je za dizajn automobila zadužen dizajner Formule 1 Gordon Murray, koji je vodio računa o tome da auto bude lagan i aerodinamičan, ali i dopadljiv za korisnike, kao što možete videti u priloženom videu.

Shell navodi da je u proteklih nekoliko meseci već testirao prototip svog automobila na putevima, a nezavisni testovi su ukazali da stvara samo jednu četvrtinu CO2 u odnosu na automobile iste kategorije, kako benzince, tako i hibride.

Karoserija vozila je napravljena od recikliranih ugljeničnih vlakana kako bi auto istovremeno bio lagan (550 kg) i čvrst, a energija utrošena za njegovu izradu iznosi samo 45% u odnosu na onu koja se potroši za izradu većine gradskih automobila danas.

Auto može postići maksimalnu brzinu od samo 110 km/h, ali Shell smatra da je to dovoljno za potrebe gradske vožnje, pa se ne zamara previše performansama i ubrzanjem.

Za sada još nije poznato kada bi ovo malo čudo moglo stići na tržište.

 

 

Izvor: vidi.hr