Sistem za hladnoću, toplotu i bol u Virtuelnoj Realnosti

vr-toplota

Obzirom da se današnji gaming sve više kreće u smeru virtuelne i proširene stvarnosti, više nije dovoljno da nam u igrama trešenje kontrolera predstavlja jedini fizički osećaj koji će nam stvoriti utisak trzanja oružja ili vožnje po neravnom putu.

Iz tog razloga između ostaloga se razvija odeća sa takozvanim "haptičkim modulima" koja će nam stvoriti osećaj dodira, udarca ili pogotka metka ili mača. Korejski startup TEGway, nastao kao spinoff naučnika instituta KAIST, želi nam pružiti još nešto novo, odnosno osećaj toplote, hladnoće i bola.

Njihov termolektrični sistem (TED) u stanju vam je zagrejati ili ohladiti ruke u rasponu od +4 do +40 stepena Celzijusa, a što je posebno fora, može istovremeno pružiti i osećaj hladnoće i vrućine na raznim zonama iste površine, kao što možete videti u predloženom videu.

Korejska firma veruje da će njihovo termalno rešenje zainteresovati proizvođače perifernog hardvera koji će sistem integrisati u razne proizvode poput joysticka, rukavica, haptičkih odela, gaming stolica i drugih proizvoda koji će nam još više simulirati fenomene fizičkih osećaja u VR i AR okruženju.

TED u osnovi funkcioniše sprovođenjem električne struje kroz mrežu termoelektričnih poluprovodnika, koji stvaraju protok toplote između vrha i dna slojeva supstrata, čime pružaju grejanje ili hlađenje. Pored toga, sistem ima i obrnuti proces jer razlike u temperaturi na poluprovodniku mogu indukovati protok struje po principu Seebeckovog efekta, pa se zahvaljujući tome TED ponaša kao generator struje i zato može biti korišćen za prikupljanje otpadne toplote.

Kako bi optimizovali efikasnost hvatanja toplote na neravnim površinama, naučnici TEGwaya su razvili savitljivi TED koji je u stanju bolje prikupljati energiju u odnosu na keramički, a istovremeno pruža mogućnost korišćenja za stvaranje termalnog feedbacka u VR i AR sistemima.

Tokom razvoja sistema naučnici su otkrili da paralelnim dodavanjem vruće linije hladnoj, sistem stvara i osećaj neugodnog štipkanja, pa je u stanju simulirati i osećaj bola koji će se takođe dopasti gamerima željnim realnosti.   

Ljudi koji su testirali sistem u VR demo igrama kažu da su zahvaljujući ThermoRealu osetili na svojoj koži kada se virtuelna kuća zapalila, ili kada su pali u virtuelnu hladnu vodu, a posebno ih je potresao ugriz virtuelne zmije. Je li to doza realnosti koja vam je nedostajala u igrama?

 

 

Izvor: vidi.hr