Snimajte muziku olovkom na kartonskoj ploči

Narednog meseca u Parizu će biti demonstriran koncept prvog grafičkog čitača diskova.

Francuska produkcijska medijska firma Avoka, izradila je jedinstven sistem za snimanje i reprodukciju muzike, koji je inspirisan starim vinilnim pločama, a upakovali su ga u proizvod pod imenom Dyskograf.

Kako kažu autori, Dyskograf  je interaktivna zvučna instalacija koja korisnicima omogućuje kreiranje muzike označavanjem oznaka olovkom na kartonskim pločama, koje potom kamera koja se nalazi iznad ploče prepoznaje i pretvara u audio zvukove, bez potrebe za iglom kakvu koriste gramofoni.

Osim tog sistema tim je kreirao i sopstveni softver koji omogućuje pretvaranje "napisanih" oznaka u zvuk, odnosno za izvlačenje sampleova iz baze podataka Dyskografa.

Ovaj neobični uređaj za snimanje i reprodukciju muzike biće omogućen na korišćenje svim posetiocima festivala Vision Sonic u Parizu 16. i 17. decembra, koji je posvećen eksperimentima na polju audivizualne umetnosti i tehnologije.

Ekipa iz Avoke za sada nema nameru Dyskograf komercijalizovati, no ako neko nakon izložbe u Parizu dođe na ideju kako ovaj proizvod izbaciti na tržište, neće se buniti.

Izvor: vidi.hr