Solarne ploče kao nalepnice

Naučnici su proizveli savitljive solarne ploče koje se mogu lepiti na sve površine.

Od tehnologije solarnih ćelija na tankom filmu (TFSC), već duže vreme se očekuje kako će u potpunosti promeniti našu energetsku budućnost. Prvi prototipi takvih savitljivih tankih solarnih ploča koje ćemo jednog dana posedovati na svojim gadgetima, zidovima, prozorima, pa čak i na odeći, do sada su se pokazali prilično osetljivim i krhkim.

TFSC-i koje su proizveli naučnici Univerziteta Stanford, trenutno predstavljaju najbolju primenu te tehnologije, te bi uskoro doista mogli naći svoje mesto u svim aplikacijama koje su predviđali futurolozi i naučni timovi.

Njihove tanke savitljive solarne ploče se mogu postavljati na papir, plastiku i staklo, bez potrebe za direktnu integraciju u te proizvode, odnosno mogu se lepiti poput nalepnica ili kako naučnici  kažu, preslikača, te takođe jednostavno odvajati i višekratno koristiti.

Naučni rad koji su rukovodilac istraživanja Chi Hwan Lee i njegov tim objavili u publikaciji Scientific Reports, demonstrira tehnologiju koja im je omogućila izradu takvih "sunčanih nalepnica", koje se mogu povezati sa raznim gadgetima, punjivim baterijama i generatorima, te time omogućiti njihovo punjenje i napajanje strujom.

Autori naučnog rada sugerišu kako se korišćenje njihove tehnologije može primeniti na sva pokretna napajanja, pametnu elektronsku odeću i sisteme avioindustrije.

"Obzirom da proces lepljenja ne zahteva bilo kakvu izradu na željenoj površini, to podrazumeva velike izazove za razne industrije, kaže Lee, dodajući kako su njihovi TFSC-i ujedno ultra izdržljivi, te se mogu koristiti i na zakrivljenim površinama poput crepova, šlemova ili mobilnih uređaja, a taj proces ujedno smanjuje troškove njihovog postavljanja i izrade. 

Naučnici takođe veruju kako će se njihova tehnologija moći primeniti i na drugu elektroniku na tankom filmu poput strujnih krugova, tranzistora i LCD-a.

 

Izvor: vidi.hr