Spreman laserski komunikacijski sistem za LADEE satelit

NASA je integrisala prvi laserski komunikacijski sistem u lunarni satelit. Američka svemirska agencija (NASA) ovih je dana privela kraju testiranje i ugradnju prvog high-data-rate laserskog komunikacijskog sistema u mesečev satelit Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer (LADEE).

Ovaj satelit koji će se lansirati u orbitu Meseca tokom ove godine, imaće ulogu detaljnog istraživanja mesečeve retke atmosfere, te će proučavati uslove koji vladaju blizu njegove površine i uticaja okoline na mesečevu prašinu.

U satelit je po prvi put ugrađen najnoviji laserski komunikacijski sistem (LCDD) koji predstavlja veliki korak u komunikacijama u svemiru, te će povećati brzinu prenosa podataka za čak 6 puta u odnosu na današnje najbrže prenose podataka putem radija.

Za razliku u odnosu na ranije eksperimente u kojima je testiran jednosmerni sistem laserskog prenosa podataka, LCDD koristi infracrveni zrak na isti način kao što funkcionišu mnoge optičke mreže na Zemlji, a za prijem će se koristiti tri teleskopa locirana u Meksiku, Kaliforniji i Španiji.

Osim povećane brzine prenosa podataka, ovaj sistem će demonstrirati kako je moguće imati stabilnu  vezu podataka bez prekida na udaljenosti od 384.470 km od Zemlje i to sa objekta koji se kreće velikom brzinom kroz svemir.

LCDD takođe služi i kao test budućeg relejnog sistema za lasersku komunikaciju koji će biti postavljen u orbitu Meseca 2017. godine, te će omogućiti neprekinutu komunikaciju sa Zemljom bez obzira nalazila se letelica (ili baza) na svetloj ili tamnoj strani našeg prirodnog satelita.

Verujemo kako će ovu tehnologiju pažljivo pratiti i teleoperateri, pa se jednog dana možda nađe u nekoj novoj generaciji bežičnih mreža podataka tipa 5G.

 

Izvor: vidi.hr