Srbija među prvima dobija “Firefox OS”

S obzirom na dominaciju "Android", "iOS", "Windows" i "BlackBerry" operativnih sistema čini se da nema puno mesta za još jedan operativni sistem za mobilne telefone. U Mozilli ipak misle drugačije. "Mozilla" bi na predstojećem WMC-u trebalo da predstavi "Firefox OS", otvoren mobilni ekosistem namenjen telefonima širom sveta.

"Mozilla" planira da lansira novi operativni sistem prvenstveno na tržišta na kojima se korisnici i dalje prebacuju na pametne telefone. Prvi talas Firefox OS uređaja trebalo bi da stigne ovog leta do korisnika u Srbiji, Crnoj Gori, Brazila, Kolumbiji, Mađarskoj, Meksiku, Poljskoj, Španiji i Venecueli.

Uz novi OS stićiće i nove aplikacije koje će biti dostupne u "Firefox Marketplaceu" koji će biti paralelno lansiran. Lista aplikacija uključiće "AccuWeather", "Airbnb", "Box", "Cut the Rope", "Disney Mobile Games", "EA Games", "Facebook", "MTV Brasil", "Nokia HERE", "SoundCloud" i "Twitter" – a u Mozilli tvrde da će ljudi moći da koriste aplikacije bez prethodne instalacije na uređaj.

Kompanija takođe napominje da je jedna od glavnih prednosti "Firefox OS-a" i to što developeri neće morati da uče ništa novo, već će moći da stvaraju aplikacije koristeći se poznatim tehnologijama kao što je HTML5.

 

Izvor: vesti-online.com