Šta uraditi ako vam telefon upadne u vodu

Leto je godisnje doba kada možda postoji najveća verovatnoća da vam telefon upadne u vodu.

Bilo da vam vaš najnoviji 'smartpohone' upadne u more, kadu, bazen ili WC šolju, zapamtite: telefon se neće pokvariti zbog vlage, već zbog vašeg pokušaja da ga uključite.

1. Odmah prekinite napajanje

Prvo pravilo je: ne paničite, već što je moguće pre isključite telefon. Što ga pre isključite, to su veće šanse da ćete ga kasnije moći "oživeti".

2. Ne pokušavajte uključiti mobilni

Ne uključujte mobilni nakon što je pao u vodu. Čak i kada ga osušite suvom krpom ili fenom, nemojte to činiti jer možete izazvati kratki spoj. Ako vam se to dogodi, zaboravite na popravak.

3. Izvadite bateriju i karticu

Odmah izvadite SIM karticu i bateriju (ako je moguće). Ako je mobilni pao u more, nakon što ga ugasite, operite ga pod mlazom slatke vode sa česme. Nemojte ga pokušavati očistiti s alkoholom.

4. Brzo sušenje

Najpre mobilni dobro prosušte suvom krpicom. Ako imate fen za kosu s opcijom izbacivanja hladnog vazduha, tada mobilni prosušite tako, ali nikako nemojte koristiti topli vazduh.

5. Postepeno sušenje

Stavite telefon pokraj stone lampe, reflektora ili nekog drugog manjeg izvora toplote kako bi omogućili da voda polako ispari. Ovaj proces može trajati i šest sati. Svakako nemojte žuriti i koristiti fen za kosu (vrući vazduh) ili neki drugi prejaki izvor toplote.

6. Trik s pirinčem

Nakon što ste sve ovo napravili, ostavite telefon najmanje još tri dana pre nego ga pokušate uključiti. Ovo je važno jer, iako vam se može činiti da je mobilni u potpunosti suv, i najmanja količina vlage može reagovati u dodiru s baterijom i dovesti do kratkog spoja. Neki takođe savetuju da telefon stavite u činiju punu suvog zrna pirinča jer pirinač privlači vlagu. Ako to napravite, pirinač treba u poptpunosti prekrivati telefon.

7. Šta s garancijom proizvođača?

Osim ako imate osiguranje za vaš mobilni koje vam pokriva i štetu nastalu zbog uranjanja mobilnog u vodu, najverovatnije nema previše smisla da takav telefon šaljete proizvođaču u nadi da će vam garancija pokriti troškove zamene. Ako vam telefon ispadne u vodu, garancija će verovatno biti poništena. Tehničko osoblje će na osnovu jednostavnog pregleda moći utvrditi da je mobilni bio izložen vlazi. Naime, na vlagu vrlo osetljive nalepnice koje su postavljene unutar gotovo svih mobilnih, jasno će ukazivati na to šta se s tim mobilnim dogodilo.

Dakle, ne preostaje vam drugo nego da pukušate svoj mobilni osušiti na ove načine koje vam predlažemo i nadati se da će on i dalje raditi.

 

Izvor: 24sata.info