Stvari kojima nesvesno nerviramo druge ljude

Kada bi nas neko upitao šta nas nervira kod drugih ljudi, spisak bi bio podugačak. Međutim, na pitanje čime mi nerviramo druge ljude, verovatno ne bismo uspeli da se setimo odgovora. Evo nekih stvari koje neko od nas sigurno (nesvesno) radi i time nervira svoje članove porodice ili prijatelje.

1. SUFLIRANJE PRI TELEFONIRANJU

Suprug zove dežurnog lekara da upita za savet jer vam dete ima iznenadnu temperaturu.

Lekar sa druge strane žice pita kakvog raspoloženja je dete bilo prethodnog dana, suprug odgovara da je sve bilo uobičajeno, a vi se u tom trenutku setite da je bilo pospanije nego inače.

Živi niste dok to ne saopštite suprugu, a on doktoru, dobacujete kao da je od ključne važnosti, dok se on napinje da čuje uputstva.  Kao prvo, nepristojno je i nezgodno upadati nekom u razgovor – da ste neophodni bili biste upitani. Kao drugo, sufliranjem i dobacivanjem remetite koncetraciju onog koji telefonira.

2. NE DIRAJ ME DOK PIJEM VODU

Ma koliko vam se učinilo da nešto ne može da sačeka, i mora da bude saopšteno "sad ili nikad", ukoliko vaš sagovornik  pije vodu, sačekajte.  Pritom ovde mislimo na utoljavanje žeđi, a ne lagano pijuckanje.

3. TEŽAK PARFEM

Sigurno vam niko neće reći "hej, tvoj parfem je pretežak, možeš li da ga ne koristiš toliko često?". Takođe, samim time što vam je omiljen nemate osećaj koliko ga "trpate" na sebe. Zato ako ste u dilemi da li "gušite", zamolite nekog od prijatelja za savet da li da promenite parfem.

4. MLJAC MLJAC!

Za mljackanje, jedenje otvorenih usta i škljocanje vilice pri žvakanju jednostavno nema izgovora!  

5. PRENOŠENJE NERVOZE

Ljudi ne vole nervozne osobe u svom okruženju. Čak i ako niste vidno loše volje, grickanje noktiju, napadi češanja, škljocanje hemijskom, "lomljenje prstiju" samo će uneti nemir ili nelagodnost u društvo.

6. DA, ALI…

Istina, ovaj svet ne bi funkcionisao da nije podeljen na trezvene i sanjare, zato, ako spadate u prvu grupu, razmislite dobro kada vam neko saopšti lepu vest ili planove. Jasno je da dragu osobu želite da zaštitite od eventualnih razočarenja, no, trudite se da vam prva reakcija ne bude negativna.

Konstrukciju "da, ali…" jednostavno zamenite sa "to je jako lepo, a da li si razmišljao o…"

Između analitičara i negativca razlika je često u sitnicama, u ovom slučaju rečima.

7. SOCIJALNA KOROZIJA

Ok, život bez mobilnog telefona je nekim ljudima praktično nezamisliv, međutim, ukoliko ste u društvu a isti ne ispuštate iz ruku, trebalo bi da se zapitate. Osim što ste nepristojni jer ne poklanjate sagovorniku punu pažnju, takođe ostavljate utisak plahe i nesigurne osobe koja se trza na svaki SMS. Pustite telefon da zvoni. I da gori nešto, pozvaće vatrogasce a ne vas.

 

Izvor: 24sata.info