Sve više smeća u svemiru preti astronautima

Milioni sićušnih predmeta u orbiti oko Zemlje mogli bi jednog dana dovesti do katastrofalnog sudara u svemiru. Evropska svemirska agencija svesna je ove potencijalne opasnosti koja bi mogla imati posledice poput 'eksplozije granate', a zbog smeća bi određena područja oko Zemlje mogla postati preopasna za letove i ljude.

Gotovo 5000 lansiranja u proteklih 60 godina rezultiralo je milionima predmeta oko Zemlje. Ali, izuzetno sićušan deo su funkcionalne letelice, dok 94 posto svega u orbiti ne služi ničemu. Strahuje se da bi 64 posto predmeta koji se rutinski prate jednog dana mogli dovesti do katastrofe za ljude ili tehnologiju koju imamo u orbiti.

– Ovo ne možemo uporediti sa pucnjem iz pištolja. Energija u čestici promera 1 cm koja bi pogodila satelit pri toj brzini, jednaka je eksploziji granate – rekao je Holger Krag iz ESA-e. Dodaje i da ti sudari generišu nove fragmente koji su potencijalni kandidati za nove sudare.

Brojni naučnici uskoro će se okupiti u Nemačkoj kako bi raspravljali o taktikama za izbegavanje otpada, ali i o novim konceptima za uklanjanje smeća. Najveći strah naučnika je da će se susresti sa kaskadnim događajem u kojem će jedan sudar generisati niz, nešto slično onome što smo videli u filmu Gravitacija. Dok je to u filmu bio trenutni događaj, u stvarnosti bi taj celi niz trajao puno duže.

 

 

Izvor: 24sata.hr