Svirajte “vazdušnu harfu” bez dodira

Pojavio se još jedan novi muzički instrument koji koristi tehnologiju senzora pokreta.

Možda ste već bili u prilici videti i čuti "lasersku harfu", sistem koji povezuje laserske zrake sa sintesajzerom. Kako se laserski zraci rukama prekidaju na različitim mestima, tako se unose "komande" za zvukove, a na taj način sviraju mnogi poznati izvođači elektronske muzike poput Jean Michel Jarrea, koji je još davno izmislio taj "instrument" koji su mnogi kasnije kopirali.

Sistem koji proizvodi firma Leap Motion o kojoj smo već pisali u vezi Leap kontrolera sa senzorom pokreta koji omogućuje upravljanje računarom pokretima, a za koji tvrde da je 200 puta precizniji od Kinecta, takođe se može iskoristiti za stvaranje instrumenta koji prilično podseća na Jarreovu "lasersku harfu".

Naime, programer Adam Somers je izradio aplikaciju AirHarp (vazdušna harfa), koja radi uz Leap USB kontroler, te pretvara računar u muzički instrument u koji se tonovi unose pokretima, odnosno pokretima prstiju ispred ekrana.

Ako želite ovaj neobični instrument uključiti u svoj band, ili kao dodatak vašem DJ nastupu, prvo morate naručiti Leap kontroler koji u pretprodaji košta 70 dolara, a potom skinuti Leap SDK (prvo se morate prijaviti kao Leap developer) i naravno preuzeti datoteke za Somersovu C++ aplikaciju AirHarp.

Valja naglasiti kako Leap Motion trenutno samo prima porudžbine, dok će kontrolere započeti isporučivati početkom 2013. godine.

Izvor: vidi.hr