Tesla Model S najsigurniji automobil na putu

Crash testovi ukazali na visoku dozu sigurnosti Muskovog električnog automobila. Model S, najbolji električni automobil firme Tesla Motors koju je osnovao Elon Musk, pored ekološke komponente i cene pogonske energije ima još jednu veliku prednost u odnosu na benzince.

Naime, zbog nepostojanja benzinskog motora koji se obično nalazi s prednje strane automobila, Tesla Motors je dobio mogućnost dodatno ojačati konstrukciju Modela S u "zonama sudara", čime je sigurnost podignuta za još jednu stepenicu u odnosu na benzince i dizelaše.

To je rezultovalo dobijanjem ocene od 5,4 zvezdice koje je Modelu S nakon sprovedenih crash-testova dodelila američka organizacija NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Ova ocena dobija posebnu težinu kada se zna da maksimalna ocena sigurnosti za automobile iznosi 5 zvezdica, pa je NHTSA morala modifikovati sistem ocenjivanja kako bi Model S mogla postaviti u kategoriju koju zaslužuje.

Model S je visoku ocenu zaradio nakon sprovedenih crash testova koji su uključili udarce s prednje, zadnje i bočne strane, bočno prevrtanje i pucanje iz revolvera. Pored toga, litijum-jonska baterija se ni u jednom slučaju nije zapalila, kao što se to nije desilo ni sa starijim Tesla Roadster automobilom.

 

Izvor: vidi.hr