U udaru asteroida uz dinosauruse nestali su i skoro svi sisari

Udar asteroida koji je označio kraj vladavine dinosaurusa na Zemlji, izbrisao je i gotovo sve vrste tadašnjih sisara, pokazalo je novo istraživanje.

Skoro 93 posto svih vrsta sisara izumrlo je pre 66 miliona godina, otkrili su u analizi fosilnih ostataka naučnici sa Univerziteta u Bathu, što pokazuje da je udar asteroida imao puno teže posledice nego što se ranije mislilo.

Naime, ranije procene o broju nestanka sisara bile su puno niže jer su neke ređe vrste imale puno manje fosilnih ostataka. Nick Longrich sa Univerziteta u Bathu pojasnio je kako su retke vrste bile najosetljivije na izumiranje i kako ih je bilo malo, teže je pronaći njihove tragove. Jednako tako, raširene vrste su one koje su preživele. Novi podaci u proračunima pokazuju tako da je izumiranje bilo puno gore.

Katastrofalne posledice udara asteroida ipak su umanjene rapidnim oporavkom broja vrsta. U samo 300.000 godina, broj vrsta na planeti bio je duplo veći od onog pre masovnog izumiranja.

Globalna katastrofa koja je pomela vegetaciju i životinjske vrste donela je i nedostatak hrane te se veruje da je najveća životinja u to doba bila velika poput današnjih mačaka.

Iako su se sisari oporavili i bujali nakon izumiranja, globalna katastrofa pogodila ih je teže nego neke druge skupine.

– Sisari nisu preuzeli prevlast jer su izumrli u malom broju, već su se brzo oporavili i prilagodili novom svetu – rekao je Longrich, piše Independent.

 

Izvor: 24sata.hr