Ultralagani drone sam izbegava prepreke

Naučnici i inženjeri holandskog Tehničkog univerziteta Delft proizveli su malu ultralaganu letelicu koja izgleda poput hibrida aviona i vilinog konjica. Mada smo već imali priliku videti male robotizovane droneove nalik na ovaj, robotizovana letelica pod nazivom DelFly je posebna po tome što su osim električnog pogona, u njenih 20 grama težine uspeli ugraditi barometar, žiroskope, stereovizijski sistem s dve kamere i mali računar koji je u stanju izbegavati prepreke.

Time je DelFly postao najmanja autonomna bespilotna letelica na svetu.

Stereovizijski sistem koji je težine od samo 4 grama, omogućuje letelici merenje udaljenosti od nje i prepreka koje se nalaze u prostoru, kako bi ih mogla izbegavati u realnom vremenu.

U prezentacijskom videu dole, inženjeri navode kako bi se ovakav drone mogao koristiti za potrebe izviđanja u spasilačkim misijama, kao i za potrebe snimanja inovativnih video materijala na koncertima, mada za sada još nemaju planova da je dovedu na komercijalno tržište.

Sadašnji prototip letelice je u stanju leteti autonomno vertikalno i horizontalno kako bi izbegao prepreke, no inženjeri kaže kako će u budućnosti biti još više samostalna.

"Želimo razviti metode koje će omogućiti da DelFly leti naokolo, te sam pronađe put kući", izjavio je dr. Guido de Croon, profesor asistent na Univerzitetu Delft.

 

 

Izvor: vidi.hr