Velike količine vode skrivene u unutrašnjosti Zemlje

Bezvredni smeđi dijamant, koji je pronađen u Brazilu, pružio je neprocenjive dokaze naučnicima o sastavu dubljih slojeva naše planete i potvrdio pretpostavke da se u dubini Zemljinog plašta kriju velike količine vode.

Otkriveni dijamant sadrži mineral ringvudit, oblik minerala peridota sa značajnim udelom vode, saopštio je međunarodni tim naučnika u radu objavljenom u časopisu Nature. Otkriće minerala bogatog vodom pokazuje da su ogromne količine vode zarobljene između gornjeg i donjeg sloja plašta Zemlje na dubini od 410 do 660 kilometara, kažu naučnici.

Za novootkriveni oblik peridota veruje se da postoji u ogromnim količinama pod visokim pritiskom duboko u Zemlji.  Naučnici su utvrdili da 1,5 posto težine minerala ringvudita čini voda.

Ovaj uzorak pruža vrlo snažnu potvrdu da postoje vlažna područja duboko u Zemlji, kaže rukovodilac istraživanja Graham Pearson sa univerziteta Alberta.

Ta zona u Zemlji, prelazna zona, može sadržavati više vode od svih svetskih okeana zajedno, dodao je Pearson te objasnio da ta voda nema oblik podzemnih tekućih okeana nego je “zarobljena” u mineralima.

Dijamant koji je stvoren duboko u unutrašnjosti Zemlje otkrien je 2008. u Brazilu na području Mato Grosso gde su ga rudari otkrili u šljunku plitke reke. Na površinu planete izbačen je s vulkanskim kamenjem kimberitom.

Taj je mineral dosad otkriven jedino u meteorima a ovo je prvi zemaljski primerak ikad pronađen jer je previše zahtevno obavljati naučna istraživanja na ogromnim dubinama, kažu naučnici, prenose mediji.

 

Izvor: avaz.ba