Vertikalni miš protiv sindroma gamerske šake

Svi ste verovatno čuli za sindrom pod nazivom teniski lakat. Otprilike znate da se radi o sindromu prenaprezanja koji nastaje kao posledica stalnog izvođenja određenih pokreta ruke, što rezultuje bolovima na spoljnoj ili unutrašnjoj strani lakta. Mnogi ljudi koji često rade za računarom osećaju posledice dugotrajnog rada sa mišem, pa im se grče i trnu prsti ili osećaju bol u zglobovima. Mada za taj sindrom (koliko znamo) ne postoji službeni naziv, mi bismo ga nazvali "gamerskom šakom", a najčešće se javlja nakon dugotrajnih seansi u eSports video igrama.

Kineska firma Delux Mouse zaključila je da na tržištu postoji potreba za "vertikalnim mišem", koji će se koristiti na jedan potpunu novi i zdraviji način, čime će čuvati vaše zdravlje i osloboditi vas gamerske šake.

Njihov miš istog naziva radi na 500 Hz u rezoluciji do 4000 DPI te se može spojiti na sve računare i laptopove, a nudi tri nivoa DPI-a koje možete menjati prema potrebi. Ali ono što je posebno je vertikalna pozicija, što znači da ga nećete u svojoj ruci držati odozgora, već ravno ispred sebe, što je prema tvrdnji proizvođača puno prirodniji i manje štetniji položaj u odnosu na klasične "horizontalne" miševe, kao što možete videti u predloženom videu.

Obzirom da tokom rada (igranja) vaš ručni zglob nikada ne stoji u vazduhu iznad podloge, a cela ruka je u prirodnom položaju tokom aktivnosti, ovo bi vas ubrzo trebalo osloboditi bolova, dok istovremeno donosi sve funkcionalnosti kao i obični miševi. To znači da su vam na raspolaganju svi potrebni tasteri, koje ćete u vrlo kratkom razdoblju naučiti koristiti kao i one na običnim miševima, a ovaj dizajn će navodno i vaše pokrete učiniti fluidnijim i preciznijim, što znači da biste trebali lakše naciljati neko čudovište.

Je li ovaj miš zaista "konačno rešenje" idealne gaming periferije zasad je teško reći dok ga ne dođemo u priliku isprobati, a ako biste ga što pre želeli zgrabiti u svoje ručice, možete uplatiti 63 dolara u crowdfunding kampanju na Indiegogo portalu, pa ćete ga dobiti na svoju kućnu adresu već u avgustu.

 

 

Izvor: vidi.hr