Veštačka koža sa ekranom

vestacka-koza-sa-ekranom

Naučnici Univerziteta u Tokiju predstavili su najnoviji prototip elektronske kože koja može prikazivati informacije o vašem telu (vitalne znakove) poput srčanog ritma i temperature.

Naučnici su za izradu koristili uobičajene tehnike proizvodnje pločica sklopova, pa kažu da će ova koža sa LED ekranom, za razliku od postojećih biti jeftina i dostupna svakome.

Veštačka koža je elastična, tanka i prati konture tela, a izrađena je od prozirne savitljive elektrode te spojena rastezljivim ožičenjem koje je priključeno na micro LED-ove koji mogu služiti kao ekran koji prikazuje jednostavne slike.

Naučnici kažu da ova koža može biti aplicirana na telu oko 7 dana pre nego što se mora promeniti, a može se spajati i na aplikacije pametnog telefona i slati podatke poput notifikacija korišćenjem servisa u oblaku. 

Takođe dodaju da je koža izrađena od tankog i mekog antialergenog materijala, pa bi ovo uskoro moglo postati nova vrsta nosive elektronike za prikazivanje notifikacija, ali i zanimljiv modni dodatak ili hi-technakit.

 

Izvor: vidi.hr