Više nećete strugati led sa auta


Mnogi naučnici širom sveta već se duže vremena bave razvojem takozvanih superhidrofobnih površina i premaza, čija uloga je da vašu odeću, aute, terase, krovove i druge stvari zaštite od vode, snega i leda.

Problem leda je posebno veliki u avio industriji, pa se zimi krila aviona gotovo u pravilu odleđuju pomoću posebnih tečnosti pre svakog leta, a isto tako svi znamo koliko nas zna izluđivati struganje leda sa vetrobrana automobila.

Profesor Dimos Poulikakos i njegove kolege naučnici iz laboratorije termodinamike ETH Zurich, nedavno su objavili naučni rad u kojem opisuju istraživanja u vezi materijala koji doslovce odbijaju led i vodu poput trampolina.

Kako bi pronašli idealni materijal koji će odbijati vodu i led sa površine, naučnici su proučavali ponašanje vode, koristeći kapljice promera jednog milimetra, na specijalno tretiranoj silicijumskoj površini. Potom su konstantno redukovali vazdušni pritisak u eksperimentalnoj komori, a kamera visoke brzine je snimala ponašanje kapljica.

U početku su kapljice ostajale na površini, ali uz dvanaestinu normalnog atmosferskog pritiska, odjednom su počele odskakivati. Nakon kratkog odskoka, kapljice bi se ponovno spustile na površinu, ali samo da bi dalje odskakale, kao što možete videti u priloženom videu.

Izvor: vidi.hr