Volkswagenovi automobili će uskoro međusobno razgovarati

Volkswagen je izdao medijsko saopštenje u kome kaže da će njegovi automobili 2019. godine međusobno komunicirati. Pametni sistemi i sistemi za autonomna vozila koji se razvijaju u partnerstvu sa Nvidijom biće opremljeni tehnologijom pod nazivom pWLAN (public wireless LAN), koja će, kako tvrde, za dve godine postati standard.

Ova tehnologija će omogućiti vozilima i transportnoj infrastrukturi da u krugu od 500 metara deli informacije o prometu, uslovima na putu i upozorenjima unutar milisekundi, što će vozačima pružiti dovoljno vremena da se pripreme za iznenadne situacije poput ledenih površina, nailaska na mesto nesreće ili vozila koja su se iz bilo kojeg razloga zaustavila na putu, a robotizovani autonomni sistemi će takođe imati dovoljno vremena da sami prikoče.

Tehnologija koristi posebno frekvencijsko područje namenjeno putnoj sigurnosti, a podaci su lokalizovani pa se nigde ne snimaju, što znači da se vozači neće morati brinuti zbog prometa podataka.

Volkswagenov sistem će biti kompatibilan sa svetskim standardima ovog tipa, što znači da će sva vozila opremljena pWLAN-om moći koristiti tu tehnologiju a ne samo ona sa oznakom VW.

 

Izvor: vidi.hr