VR igra vraća 3D vid i leči strabizam

Kao jedna od negativnih stvari vezanih uz video igre često se spominje njihova štetnost po vid, posebno ako igrači provode veliku količinu vremena pred ekranima.

Mladić po imenu James Blaha ne veruje u tu teoriju, jer on razvija video igru koja bi zapravo trebala pomagati osobama koje imaju problema s vidom, posebno pri lečenju strabizma (razrookosti) i ambliopije, poremećaja vida za koje se do nedavno verovalo kako ih je nemoguće korigovati u starijem adolescentskom dobu.

Blaha i sam pati od strabizma, proučavao je neka od najnovijih medicinskih istraživanja koja su ukazala da se ti poremećaji mogu korigovati i u starijem dobu, sistemom posebnih vežbi, koje pacijentima omogućuju da gledanjem dveju slika na ekranu koje se razlikuju po kontrastima, njihov mozak razvije sposobnost spajanja dva prikaza u čitavu scenu, čime se na svojevrstan način koordinira vid oba oka, odnosno onog zdravog i onog "slabijeg", što je osnovna pretpostavka za lečenje tih anomalija.

Zato je on razvio igru pod nazivom Diplopia, koja bi osim lečenja spomenutih poremećaja, trebala omogućiti ljudima koji to do sada nisu bili u stanju, da im se povrati i 3D vid.

Igra koju razvija radi pomoću VR naočara Oculus Rift i Leap kontrolera pokretima, te na crowdsourcing portalu Indiegogo želi prikupiti sredstva za njen dalji razvoj. Svi koji projekt podupru s najmanje 10 dolara dobiće svoju kopiju igre, a za 400 dolara ćete omogućiti jednoj osobi koja boluje od strabizma da uz igru dobije Oculus Rift naočare.

 

 

Izvor: vidi.hr