VR za sretnije i ukusnije kokoške

Hoće li pileća prsa biti ukusnija ako kokoška u zatvorenom kokošinjcu ima VR osećaj slobode?

Današnja prehrambena mesna industrija nastoji proizvoditi što više hrane uz što manje izdataka za održavanje životinja, pa one na farmama velikih proizvođača žive u skučenim zatvorenim prostorima, u kojima tokom svojeg kratkog života nikada ne dožive osećaj slobode u prirodnoj sredini.

Austin Stewart, asistent profesor na Univerzitetu Iowa State, putuje širom SAD, predstavljajući svoj koncept pod nazivom Second Livestock (aluzija na igru Second Life). Njegova ideja je da se kokoškama i drugim domaćim životinjama omogući VR doživljaj slobode, postavljanjem VR naočara na glave i uvođenjem omnidirekcijskih ergometara u kaveze, kako bi barem mogle uživati u virtuelnom svetu livada, šuma, brda i drugih otvorenih prostora.

Ako ste već pomislili da će Stewart pokrenuti lanac farmi sa životinjama opremljenim VR sistemima, prevarili ste se, jer ovo vrlo verovatno nikada neće postati stvarno.

Naime, osnovna ideja ovog projekta je upozoriti javnost da se životinje (pa i ljudi) treba vratiti prirodnoj sredini, te omogućiti jadnim kokoškama da svoj tužni život hodajućeg komada mesa provedu na otvorenom, kao što su to činili njihovi preci.

Takođe moramo naglasiti da Stewartova fotka kokoške gore nije stvarna, već photoshopirana.

 

Izvor: vidi.hr