Za tri godine laseri će čuvati aerodrome od munja

Naglo pražnjenje atmosferskog električnog naelektrisanja koncentrisanog u olujnim, grmljavinskim oblacima, koje nazivamo munjama, stvara zastrašujući i lepi prizor na nebu. Ako ih gledate iz sigurnosti, munje deluju vrlo atraktivno, ali svima nam je poznato kakve razorne posledice mogu izazvati, pa se zbog njih između ostalog prekida vazdušni saobraćaj, a događa se i da cela naselja ostanu bez struje ako munja udari električnu centralu ili trafostanicu.

Profesor Jean-Pierre Wolf, fizičar i stručnjak za biofotoniku na Univerzitetu Geneva, već desetak godina radi na projektu LLR (Laser Lighting Rod) kome je cilj napraviti laserski sistem koji će zracima sprečavati opasna električna pražnjenja pre nego prouzrokuju štetu.

Kada se taj sistem uperi u oluju, njegovi zraci će stvoriti kanal niskog intenziteta jonizovanih molekula i plazma punjenja koji će izvući elektricitet i u osnovi onesposobiti stvaranje munja. Wolf i njegov tim su efikasnost već demonstrirali pre deset godina na nebu iznad South Baldy Mountaina u Novom Meksiku, a sada rade na prototipu koji izrađuje firma TRUMPF Scientific Lasers, poznata po izradi industrijskih i medicinskih lasera za rezanje, kao i po tehnologiji pikosekundnih i femtosekundnih lasera za naučna istraživanja.

Wolf kaže da će sistem biti dovršen za tri godine te će potom biti instaliran i testiran na jednom pravom aerodromu i u jednom energetskom postrojenju. Laser će biti u stanju ispaljivati 1000 pulseva u sekundi, čime bi olujama trebao otupiti električnu oštricu.

Ovo je samo jedan u nizu projekata kontrole vremena koji se razvijaju širom sveta, a trebali bi nam omogućiti da upravljamo vremenom po želji i potrebi. Naučna fantastika? Još uvek da, ali sve manje.

 

Izvor: vidi.hr