Zemlja ima dva meseca

NASA je detektovala mali asteroid koji kruži Zemljom, a zajedno kruže oko Sunca. Naučnici kažu da izgleda poput asteroida, a 'prati' Zemlju oko 50 godina.

"Dali smo mu naziv 2016 HO3, a naši proračuni pokazuju da je Zemljin kvazi-satelit gotovo 100 godina te da će nas 'pratiti' i u narednim godinama", rekao je Paul Chodas, rukovodilac NASA-inog Centra za studije Zemljinih bliskih objekata.

Naučnici veruju da je asteroid veličine oko 37 do 91 metara u prečniku. Otkriven je 27. aprila 2016. godine, a za njegovo otkriće zaslužan je teleskop Pan-STARRS 1 koji se nalazi na Havajima.

Asteroid nas neće pogoditi, tvrde iz NASA-e, jer nikada ne dolazi bliže od 14 miliona kilometara od Zemlje.

NASA kaže da ovo otkriće ne znači da Zemlja ima još jedan prirodan satelit jer je toliko daleko da ga ne možemo smatrati satelitom. Umesto toga, oni ga nazivaju kvazi-satelit.

"2016 HO3 kruži oko Zemlje, ali drži se na 'sigurnoj udaljenosti' dok zajedno kružimo oko Sunca. Zato ga nazivamo kvazi-satelit", objasnio je Chodas.

Naš prirodni satelit Mesec nalazi se na oko 384.000 kilometara od Zemlje, a njegov prečnik je oko 3.219 kilometara.

Ovo nije prvi put da je Zemlja dobila asteroid pratioca.

"Još jedan asteroid, 2003 YN107, sledio je Zemlju određeno vreme pre 10 godina, ali je u međuvremenu otišao. Ovaj novi asteroid nam je puno 'privrženiji' te će se držati Zemlje duže vreme", kaže Chodas.

Neki naučnici misle da bi Zemlja mogla imati još 'mini satelita', neke stalne, a neke privremene.

Pre 4 godine naučnici su zaključili da "u bilo kojem trenutku Zemlja ima barem jedan asteroid prečnika najmanje jednog metra u svojoj orbiti".

 

 

Izvor: 24sata.hr